EfectFit
Články od trénerov a fyzioterapeutov

4 hlavné benefity kvalitnej rozcvičky

Medzi najčastejšie chyby začiatočníkov by som ako prvú vec uviedol rozcvičenie. Je to vec, ktorá má dnes vedecký podklad a správne vzdelaný tréner by ju mal ovládať. V samotnej rozcvičke nájdeme mnoho mýtov, ktoré pretrvávajú dodnes a o ktorých by som mohol písať samostatný článok. Avšak, v tomto článku sa budem venovať výhradne podloženým faktom.

Na čo slúži rozcvička "warm up"

Mnoho ľudí nepozná benefity pohybovej prípravy alebo to považuje za akúsi zbytočnú vec, ktorá nemá opodstatnenie. Pozitív je mnoho ale ja by som ich zhrnul do štyroch bodov.

  1. Duševná pripravenosť – Telo nefunguje na gombík v zmysle teraz zapnem mód cvičenie, teraz mód oddychu. Pri tréningu sa musí myseľ uvoľniť, no zároveň ostať sústredená. Nemôžete cvičiť a rozmýšľať nad robotou či zvažovať pozeranie filmu alebo seriálu. Psychická pripravenosť vám zabezpečí kvalitnejší a bezpečný tréning.
  2. Fyzická pripravenosť – Ani naše svaly nefungujú na akési heslo a nepodajú 100% výkon v okamžiku. 100% výkon je individuálny, ale každý sa naň musí dostať postupne.
  3. Predchádza zraneniu – Predchádzajúce faktory slúžia sami o sebe ako prevencia. Ak ste sústredený, vnímate lepšie svoje telo a zabránite neželanému pohybu. Keď sú svaly prekrvené a postupne pripravované na záťaž, znižujete možnosť zranenia o značnú mieru.
  4. Zvýšenie výkonu – Všetky tri vyššie uvedené faktory sú zodpovedné za celkové zvýšenie výkonu. Rovnako, je tu mnoho ďalších ako napríklad rýchlejšia svalová kontrakcia, zvýšená elasticita, vyššia aktivita CNS atď.

Aká je teda ideálna pohybová príprava?

Ako som písal v Chyby začiatočníkov vo fitku, musíte poznať samých seba. Pohybová príprava má svoje pravidlá - nemôžete robiť a všetko alebo nič. V rozcvičke musíte ísť cielene, nemôžete naťahovať uvoľnený sval či naopak aktivovať hociktorý sval a iné chyby... V ideálnom prípade pohybovú aktivitu predchádza diagnostika pohybového systému pre zistenie fungovania vášho tela a aktuálneho nastavenia. Aj keď to mnohí môžu brať ako reklamu, nie je vhodné začať z ničoho nič vykonávať šport. A ak už poznáte svoje slabiny či silné stránky, prečítate si nasledujúce pokyny, je vysoko pravdepodobné, že vaša pohybová príprava sa posunie na vyšší level rovnako ako aj samotný tréning.... Čítaj viac

Martin

O autorovi článku

Osobný tréner Martin pôsobí na pobočke Hraničná Ružinov.

Martin je kondičný tréner vzdelaný na medzinárodnej úrovni NCSC doplnený o rôzne certifikácie ako napr. absolvent metódy pražskej rehabilitačnej školy DNS podľa Kollára. Neustále sa vzdeláva a doplňuje si vzdelanie štúdiom fyzioterapie a rôznych školení. Venuje sa hlavne pohybovo nápravným tréningom, komplexnej pohybovej diagnostike a správnej technike silových cvičení, ktoré využíva aj ako rehabilitačný prostriedok.

Páčil sa vám článok?

Spoznajte nás osobne! Prečítajte si ďalšie »

Prvý
tréning

Vyplňte jednoduchý formulár
Prvý krok k vášmu cieľu len za 20 sekúnd

Prvý tréning s osobným trénerom je u nás zadarmo a bez záväzkov. Prihláste sa naň prostredníctvom formuláru, telefonicky na 0905 339 959 alebo emailom na info@efectfit.sk. Čas a termín úvodného tréningu zladíme tak, aby vyhovoval obom stranám. Tešíme sa na vás! Viac info o úvodnom tréningu nájdete tu »

Filip
Komunikovať s Vami bude

Filip

0905 339 959 info@efectfit.sk po - pia 9:00-17:00
Veronika, 29 rokov
"Dlhšie som uvažovala, či vyplním formulár a čo sa stane potom. Asi o tri hodinky mi však zavolala veľmi príjemná slečna, všetko vysvetlila a už dva roky cvičím v EfectFite."
(Nezáväzná prihláška)

Privátne fitko

Obmedzená kapacita cvičiacich.

Bez viazanosti či zmlúv

Platíte, len keď cvičíte.