EfectFit
Články od trénerov a fyzioterapeutov

4 základné princípy rozcvičky vo fitku

V pohybovej príprave by sa mali riadiť týmito princípmi:

  1. Izolácia – Integrácia
  2. Mobilizácia – Aktivácia
  3. Jednoduchosť – Zložitosť
  4. Od pomalého – K rýchlemu
  1. Niektoré veci treba odizolovať pred tým, než ich integrujeme do zložitých vzorov. V príklade, samostatne sa prv venujeme jednému svalu pri jeho uvoľnení alebo posilnení. Slabý sval sa môže skryť a jeho nefunkčnosť prevezmú silnejšie svaly čím dochádza k ich preťažovaniu. Preto sa prv jednotlivým svalom venujeme izolovane a až potom ich zapájame do celkov a komplexnejších cvičení.
  2. Pred cvičením musíme svaly a kĺby pripraviť na záťaž, a teda mobilizačnými a aktivačnými cvičeniami nastaviť čo najideálnejšie podmienky pre nasledujúce zaťaženie. Ak má napríklad niekto zlé nastavenie ramena, správnymi cvičeniami môže zlepšiť jeho fungovanie v zmysle jeho postavenia, a teda správnej aktivácie svalov v jeho okolí.
  3. Niektoré pohybové vzory sú zložité ako napríklad drep. Je to mix mnoho pohybov, pričom problémový môže byť jeden či viac. Rozložením komplexného pohybu do jednoduchého nám umožní sa sústrediť na jednu vec, ktorú až po zdokonalení vkladáme do komplexných vzorcov.
  4. Pre riziko zranenia či nácvik techniky začíname pomalými pohybmi, pričom postupne prechádzame do dynamických pohybov.
Martin

O autorovi článku

Osobný tréner Martin pôsobí na pobočke Hraničná Ružinov.

Martin je kondičný tréner vzdelaný na medzinárodnej úrovni NCSC doplnený o rôzne certifikácie ako napr. absolvent metódy pražskej rehabilitačnej školy DNS podľa Kollára. Neustále sa vzdeláva a doplňuje si vzdelanie štúdiom fyzioterapie a rôznych školení. Venuje sa hlavne pohybovo nápravným tréningom, komplexnej pohybovej diagnostike a správnej technike silových cvičení, ktoré využíva aj ako rehabilitačný prostriedok.

Páčil sa vám článok?

Spoznajte nás osobne! Prečítajte si ďalšie »

Prvý
tréning

Vyplňte jednoduchý formulár
Prvý krok k vášmu cieľu len za 20 sekúnd

Prvý tréning s osobným trénerom je u nás zadarmo a bez záväzkov. Prihláste sa naň prostredníctvom formuláru, telefonicky na 0905 339 959 alebo emailom na info@efectfit.sk. Čas a termín úvodného tréningu zladíme tak, aby vyhovoval obom stranám. Tešíme sa na vás! Viac info o úvodnom tréningu nájdete tu »

Filip
Komunikovať s Vami bude

Filip

0905 339 959 info@efectfit.sk po - pia 9:00-17:00
Veronika, 29 rokov
"Dlhšie som uvažovala, či vyplním formulár a čo sa stane potom. Asi o tri hodinky mi však zavolala veľmi príjemná slečna, všetko vysvetlila a už dva roky cvičím v EfectFite."
(Nezáväzná prihláška)

Privátne fitko

Obmedzená kapacita cvičiacich.

Bez viazanosti či zmlúv

Platíte, len keď cvičíte.