Pečivo a lepok. Aké sú rozdiely v alergii, intolerancii, senzitivite na lepok či celiakii? Prečítajte si vysvetlenia od výživovej poradkyne.
V tejto súvislosti je často skloňovaný pojem "lepok". Lepok je zložený z bielkovín gliadínu a glutenínu a spolu so škrobom ho nachádzame v zrnách niektorých obilnín. V pšeničnom zrne tvoria tieto dve zložky 80% celkových bielkovín. Výživová hodnota lepku je síce zanedbateľná, no jeho technologické parametre sú veľmi dôležité pri spracovávaní múky a formovaní cesta. Svojimi vlastnosťami dodáva cestu pružnosť, drží ho pohromade a dodáva mu chrumkavosť, ktorú tak všetci milujeme.
Kontroverznosť konzumácie pečiva spočíva práve v prítomnosti lepku. Neznášanlivosť lepku môže mať viacero podôb. Bolo zistené, že u menej ako 1% európskej populácie je diagnostikovaná celiakia, 7,3% sa pšenici vyhýba a iba 5,7% malo diagnostikovanú alergiu alebo intoleranciu. Mnoho ľudí po konzumácii pšenice pozoruje nepríjemne zmeny ako sú nafukovanie, kŕče a príznaky obvykle spájane s IBS (syndróm dráždivého čreva). Propagácia bezlepkovej výživy je taká silná, že častokrát ju dodržiavajú ľudia, ktorí s lepkom problém nemajú. Či je takýto prístup nutný a zdravý je diskutabilné. Pečivo a potraviny bez lepku môžu obsahovať látky, ktoré funkciu lepku nahrádzajú a nepatria zrovna medzi "superzdravé" komponenty. Pozor si treba dať aj na vyššie množstvo cukrov v bezlepkových výrobkoch. Ideálne je dať sa vyšetriť, či skutočne máme problém s komponentmi obsiahnutými v pečive a akého charakteru tieto problémy sú. Dôležité je pochopiť, že alergia, intolerancia, senzitivita a celiakia sú odlišné pojmy.
Nepriaznivé reakcie spôsobené konzumáciou vybraných obilnín:
Alergia je prehnaná reakcia imunitného systému na určitý alergén (bielkovinu), do ktorej sú zapojené imunoglobulíny typu E – IgE. Reakcia je okamžitá a prejav môže mať rôznu intenzitu od banálnej nádchy, vyrážok, svrbenia očí až po anafylaktický šok.
Intolerancia je porucha enzýmového vybavenia. Enzým, ktorý je zodpovedný za rozklad určitej zložky potravy nie je aktívny, prípadne nie je v tele prítomný. V súčasnosti poznáme histamínovú intoleranciu, pri ktorej ide o deficit enzýmu diaminooxidázy, a tým dochádza k hromadeniu histamínu v tele. Podobne je to aj v prípade laktózovej intolerancie, kde ide o nedostatočnosť enzýmu laktázy, ktorá by mala rozkladať mliečny cukor (laktózu).
Precitlivenosť na niektorý z komponentov potravy nie je typickou alergiou sprostredkovanou imunitným systémom, pretože nedochádza k tvorbe IgE protilátok. Nie je to ani intolerancia, pretože nesúvisí s deficitom enzýmov. V prípade senzitivity možno pozorovať nárast imunoglobulínov typu G (IgG). Zvýšená senzitivita na určitú potravinu hovorí skôr o stave slizničnej bariéry, nie o absolútnom netolerovaní potraviny. V takomto prípade je dôležité v prvom rade podporiť regeneráciu samotnej sliznice a dočasne iritujúce potraviny kontrolovane vylúčiť. Precitlivenosť spájaná s tvorbou IgG protilátok nie je typickou alergiou, a tak nie je nutné doživotne sa týmto "dráždivým" potravinám vyhýbať. V tomto prípade nie je jedlo príčinou vzniku tráviacich ťažkostí, ale skôr následkom.
Celiakia je ochorenie imunitného systému, ktoré vieme jasne identifikovať. Príčinou jej vzniku sú dva faktory: genetická náchylnosť a spúšťače zo životného prostredia. Je to autoimunitné ochorenie, čo znamená, že imunitný systém je nadmerne aktívny a napáda tak niektoré štruktúry vlastného tela. Ak je cieľom útoku mozog, môže sa rozvinúť skleróza multiplex, ak sú to kĺby môže dôjsť k reumatoidnej artritíde, ak pankreas, vznikne cukrovka a ak črevo, bude sa rozvíjať celiakia. Spúšťačom takejto neprimeranej reakcie v prípade celiakie je glutén (jeden z dvoch bielkovinových komponentov lepku). Typickým prejavom tohto ochorenia je poškodená sliznica tenkého čreva. Mnohí odborníci sa zhodujú, že zvýšené riziko vzniku celiakie je v prípadoch, keď je lepok zaradený do stravy príliš skoro (< 4 mesiace) alebo príliš neskoro (> 7 mesiacov). Základnými opatreniami proti vzniku celiakie v detskom veku je prirodzené kŕmenie dojčením a časový faktor pridávania lepku do stravy.
Je nutné si uvedomiť, že lepok nie je jediným komponentom vybraných obilnín, ktorý môže pôsobiť dráždivo, a tým spôsobovať tráviace ťažkosti. Pri problémoch so spracovaním obilnín nemožno považovať bezlepkovú diétu ako univerzálnu. Veľké množstvo bezlepkových produktov obsahuje fruktány (oligosacharidy), ktoré môžu iritovať tráviaci systém. NCGS diagnóza sa dá len ťažko stanoviť a v súčasnosti ešte neexistuje relevantný test.
Napriek tomu, že skutočných celiatikov je veľmi málo, predaj bezlepkových výrobkov je čoraz väčší. Pokiaľ sa chcete zbaviť tráviacich ťažkostí, je dôležité opierať sa o relevantné dôkazy a dôveryhodné zdroje. Podliehať trendom v oblasti výživy, môže byť celkom nebezpečný hazard. Šikovní "biznismeni" s "premakaným" marketingom zasahujú do našich slabostí a my konzumujeme bezlepkové pizze, keksy, koláče, sušienky v domnení, že je to zdravé. Možno vás to prekvapí, ale toto nemá so zdravým životným štýlom mnoho spoločného. Veľa zmeníte, ak stravovací režim osviežite pridaním zdravej vlákniny, nakupovaním čerstvých potravín, ovocia a zeleniny. Neznie to príliš "trendy", nemá to lákavý farebný obal, ale vaše telo sa vám za to určite odvďačí. "Gluten-free" produkty vám nezaručia progres pokiaľ zostávate pri zlých stravovacích návykoch.
Diana je ojedinelým prípadom toho, keď človek robí to, čo ho baví ,rozumie tomu a vie sa súčasne oprieť o kvalitné vzdelanie v danej oblasti.
Mojej dcére s poruchou príjmu potravy pomohla dôveryhodným spôsobom formovať pohľad na zdravé stravovanie, čo je pri tínedžeroch, a zvlášť v takej situácii obdivuhodný výkon.
Diana je veľmi priateľská, ale pri tom profesionálna a hlavne má výsledky.
Ďakujeme pekne za pomoc a cenné rady.
Dianka bola úžasná. Profi prístup na mieru, presne podľa individuálnych potrieb s výsledkami! :)
Oceňujem najmä to, že Dianka vie čo robí. Od úvodného sedenia až po vypracovanie. Výživový plán je plne individualizovaný a má konkrétny cieľ. Páči sa mi, že samotný klient má na výber z veľkého množstva receptov, ktoré majú podrobný popis toho, čo obsahujú a kedy ich odporúča. Tento jedálniček je skvelá možnosť ako zmeniť svoje stravovacie návyky k lepšiemu :)
Dianku mi odporučila moja kamarátka a som naozaj spokojná s jej schopnosťami a ako mi pomohla. Napríklad v tom, čomu sa vyvarovať a naopak, čo by bolo pre mňa správne vzhľadom k mojej histamínovej intolerancií. Vrelo odporúčam a ďakujem za cenné rady.
S Dianou sa poznáme nejaký ten rôčik. Je nielen moja veľmi dobrá priateľka, ale aj moja výživová poradkyňa. Neustály zhon a stres v práci, nepravidelné stravovanie sa odzrkadlilo na mojom zdraví. Vytvorila mi jedálniček na mieru, prispôsobila ho môjmu rýchlemu životnému štýlu spojeného s neustálym cestovaním a aj napriek týmto výzvam sa jej to podarilo natoľko, že sa moje trávenie opäť dostáva do normálu. Nebývam neustále unavená, ako tomu bolo doteraz. Mám viacej energie a aj sa cítim lepšie. Úprava stravy neznamená len upraviť stravu kvôli zmene hmotnosti, ale dokáže pomôcť aj pri zdravotných ťažkostiach. A mne Diana pomohla nad mieru, za čo som jej nesmierne vďačná. Je veľmi trpezlivá a tolerantná, skutočne mi vedela odpovedať na všetky moje otázky ohľadom stravovania a som rada, že ma nakopla konečne niečo so svojím stravovaním robiť.
Chcela by som sa Dianke poďakovať za viac ako profesionálny prístup.
Veľmi milo som bola prekvapená všetkými informáciami, ktoré som dostala.
Priznám sa, že to bolo nad očakávania.
Už len ten samotný úvod, prístup, že ma kompletne "vyspovedala", o čo mi vlastne ide, čo chcem dosiahnuť, aký mám životný štýl, zdravotné problémy, intolerancie, akým športovým aktivitám sa venujem a ako často..
A na základe toho som dostala veľmi pestrý a podrobný receptár s presnými gramážami. Vysvetlenia čo, kedy áno a kedy nie, čo s čím kombinovať; prečo áno a prečo nie; prepočet v grafoch a diagramoch.
Špeciálny bonus k jedálničku – jeho skrátená verzia – je praktický "ťahák" do kabelky ;)
Samozrejme, ako správny profesionál pristupuje aj s odstupom času. Zaujíma sa, či všetkému klient pochopil, ako funguje, či nie je s niečím problém, prípadne či netreba niečo pozmeniť.
Ešte raz veľmi pekne ďakujem a želám všetko najlepšie.
Úvodný tréning slúži na oboznámenie sa s konceptom cvičenia, ktorý prináša EfectFit. Považujeme za prirodzené, že človek si prv potrebuje otestovať nové prostredie či ľudí.
prečítať viacBlogový článok špecializujúci sa na problematiku hypermobility u ľudí. Nájdete v ňom informácie od fyzioterapeutky.
prečítať viacBlogový článok o chudnutí od hlavného trénera z EfectFitu Podunajské Biskupice. Komplexné informácie o chudnutí a rôznych prístupoch.
prečítať viacPrvý tréning s osobným trénerom je u nás zadarmo a bez záväzkov. Prihláste sa naň prostredníctvom formuláru, telefonicky na 0905 339 959, emailom na info@efectfit.sk alebo cez WhatsApp. Čas a termín úvodného tréningu zladíme tak, aby vyhovoval obom stranám.
Viac info o úvodnom tréningu nájdete tu »