EfectFit
Články od trénerov a fyzioterapeutov

Ako zdravo a bezbolestne behať

Počas svojej praxe sa každodenne stretávam s množstvom problémov, ktoré bežcov trápia, či už ide o skupinu pretekárov alebo tzv. "hobbybežcov". Je zaujímavé sledovať najmä ľudí, ktorí si idú zabehať sami, len tak na ulicu alebo na štadión. Áno, s názorom, že robia niečo pre svoje telo a aspoň nesedia doma na gauči, sa stretávam pomerne často. Sám tomu tak trochu verím, ale nie je to tak celkom pravda. Množstvo nesprávnych návykov vplývajú na naše zdravie, či už ide o zlú obuv, nesprávnu techniku behu a iné negatíva. Začal by som pekne po poriadku.

Rozcvička

Ruku na srdce, koľkí z vás sa pred behom aspoň na chvíľu rozcvičia? Poznám veľa aktívnych bežcov a sami pripúšťajú, že tejto aktivite venujú veľmi málo svojho času. Žijeme v uponáhľanej dobe a každá minúta je cenná. To je žiaľ chyba, telo nie je pripravené na podanie maximálneho výkonu bez zahriatia. Častokrát preto dochádza k zraneniam, natiahnutiam svalov, bolestiam chrbtice, kĺbov a tak ďalej. Je preto dôležité venovať rozcvičke pozornosť.

Obuv a oblečenie

Hovorí sa, že neexistuje zlé počasie, iba zlé oblečenie a myslím, že je to do veľkej miery pravda. Čiapka, rukavice, nákrčník či nepremokavá bunda sú neodmysliteľnou súčasťou športovej výbavy bežcov. Samozrejme, aj pri tejto téme sa pozastavím nad mnohými ľuďmi, ktorí aj v zime vybehnú von v krátkych nohaviciach a tričku. Opäť sa ale dostávame k téme zraneniam alebo podchladeniu, či pre tých so slabšou imunitou aj k ochoreniu. Nie, nejdem vás strašiť a odrádzať, len apelujem, ako to robiť správne. Kvalitná obuv je téma, ktorej sa určite budem ešte venovať v ďalšom článku, spomeniem len rozdiel behu v bežeckej kvalitnej obuvi a behu v tramkách či "číňanoch". Je to neporovnateľné, verte mi.

Správna technika

Rozbehnem sa a bežím no nie? Čo môže byť na tom ťažké? Je veľmi veľa parametrov, ktoré priaznivo či nepriaznivo ovplyvňujú náš celkový výkon v behu. Práca paží, nášľap chodidla, nesprávne držanie tela, nadmerné predkláňanie či zakláňanie sa. Je lepšie sa preto uistiť, či technika, ktorou sa riadite vy, je tá správna. A presne preto sme tu pre vás.

Ľuboš, 33 rokov

Po roku aj niečo môžem s kľudným svedomím povedať, že za mna najlepšie investované peniaze do seba. Perfektná atmosféra, individuálne nastavený program a hlavne chuť niečo podniknúť. Za mna určite Marek Korba!

Stano, 25 rokov

S Bežeckou akadémiou trénujem už vyše roka a nemenil by som ju za žiadnu inú. Pokroky sme spoločne začali zisťovať už po pár trénigoch, či už v technike behania, vo výdrži, no hlavne na mojej postave. Trénerov prístup je viac než profesionálny, ale pritom kamarátsky a podporujúci, každou hodinou sa ma snaží posúvať v prekonávaní samého seba a dosiahnuť stanovené ciele. Časová dostupnosť tréningov je vynikajúca a často krát flexibilná podľa mojej dostupnosti. Bežeckú akadémiu odporúčam každému, kto hľadá samostatné alebo skupinové tréningy, kto chce dosiahnuť zmeny na sebe samom alebo mať vedľa seba podporujúcu osobu. Z mojej strany ide o 100% spokojnosť.

Juraj, 46 rokov

S bežeckým tréningom som osobne veľmi spokojný. Tréning je prispôsobený podľa požiadaviek a samozrejme aj aktuálnej kondície klienta a zameriava sa na dosiahnutie stanoveného cieľa. Profesionálny prístup trénera a množstvo odborných rád, čo sa týka tréningu alebo stravovania. Tréning je buď v menších skupinkách alebo individuálny. Je to makačka, ale popritom aj kopec srandy :) Môzem všetkým len odporúčať!

Dada, 32 rokov

Tréningy sú prispôsobené klientovi na mieru, ak je úplný začiatočník, ide sa na to pozvoľne, Marek všetko vysvetlí, ukáže. Každý tréning je iný, prvky sa obmieňajú, takže človeka neomrzia. Už po zhruba pól roku (1 bežecký tréning týždenne) vidno výsledky, zlepšenie času na 400m približne o 40 sekúnd. Rozhodne odporúčam ako bežcom, tak aj nebežcom, ktorí chcú s behom začať a chcú to robiť dobre a všetkým, ktorí si chcú zvýšiť kondíciu. Perfektný prístup.

Páčil sa vám článok?

Spoznajte nás osobne! Prečítajte si ďalšie »

Bežecké tréningy či akékoľvek služby spojené s behaním pre EfectFit zabezpečuje Runex Academy.

V prípade akýchkoľvek otázok či dohodnutia úvodného tréningu zadarmo kontaktujte:

Runex Academy
Runex Academy

Bc. Marek Korba

0944 545 331 runexacademy@gmail.com Facebook