EfectFit
Články od trénerov a fyzioterapeutov

Otužovanie nie je bezhlavé hádzanie sa do vody

Otužovanie je rozumné, kontinuálne vystavovanie tela chladu a kúpanie sa v studenej vode, ktoré sa deje na pravidelnej báze. Samotné kúpanie sa v jazere uprostred zimy bez akejkoľvek prípravy sa v súčasnosti teší veľkej obľube, avšak znamená pre telo obrovský stres. Za otužovanie preto nepovažujeme len akési bezhlavé hodenie sa do chladnej vody raz za čas. Ide o dlhodobý proces, na ktorý musíme telo postupne pripravovať, v opačnom prípade riskujeme podchladenie organizmu a ťažko v takomto prípade hovoriť o akýchkoľvek zdravotných benefitoch.

Najprirodzenejší spôsob, akým dokážeme začať telo pripravovať na chlad je vylúčiť jednu vrstvu oblečenia a nosiť o jednu vrstvu menej než sme bežne zvyknutí. Taktiež by ste mali vyskúšať kombináciu so studenými sprchami. Proces v začiatkoch väčšinou vyzerá ako striedanie teplej a studenej sprchy, pričom sa odporúča intervaly chladnej vody z týždňa na týždeň predlžovať. Kohútik studenej vody otočte do najkrajnejšej polohy, avšak teplota vody v sprche v bytovom dome nikdy nedosiahne príliš nízke hodnoty a oproti vode v jazere v decembri sa Vám stále bude zdať príjemná. Slovami básnika, „šľahnúť si tam tú najchladnejšiu a predýchať to“.

Dýchanie pri otužovaní je veľmi dôležité. Kontrolovaným dýchaním dokážeme telo v šoku ukľudniť a dať mu tak signál, že máme situáciu pod kontrolou. Viac o fyziológii dýchania pri otužovaní určite nájdete v našich ďalších pripravovaných článkoch.

Ľudské telo je schopné samoregulácie tepla aj bez svalovej aktivity. Konkrétne sa to deje prostredníctvom hnedého tuku, kde teplo je generované spaľovaním bieleho tuku mitochondriami. Vedeli ste, že s hnedým tukom sa všetci narodíme? Problémom je, že sme od detstva zvyknutí sa teplo obliekať, a preto tento tuk atrofuje a telo jeho aktiváciu nepovažuje za potrebnú. Princíp je podobný ako pri svaloch – svaly, ktoré nepoužívame ochabujú. V prípade, že sa nám podarí hnedý tuk aktivovať, získame okrem benefitu v podobe príjemného sálavého tepla aj vyššiu kalorickú spotrebu. Dospelý človek môže mať na tele maximálne 400-500 g hnedého tuku, ktorý dokáže denne spáliť cca 500 kcal. Tohto tuku sa preto netreba báť, práve naopak, pomôže Vám pri spaľovaní toho podkožného svojou kalorickou náročnosťou. Kontrolované vystavovanie sa chladu je v tomto prípade kľúčové, hnedý tuk totiž aktivujeme iba v prípade, keď nám teplota na pokožke klesne na menej ako 16 stupňov.

A ako teda s otužovaním začať?

Najlepším spôsobom je začať s pravidelným kúpaním sa v lete, kombinovať ho so studenými sprchami a neprestať až do zimy, samozrejme, v kombinácii s ľahším obliekaním sa. V čase, kedy sa príroda okolo ochladzuje nám vytvára dokonalé prostredie, ktoré nás prirodzene a postupne otužuje.

*Otužovanie (najmä kúpanie sa v ľadovej vode so sebou nesie riziká, najmä pri kardiovaskulárnych ochoreniach). Pred začatím odporúčame konzultáciu s lekárom.

** Otužovanie je kolektívna aktivita. Nikdy sa nechoďte do ľadovej vody kúpať bez sprievodu. Je to samozrejme aj väčšia sranda. 😊

Páčil sa vám článok?

Spoznajte nás osobne! Prečítajte si ďalšie »

Prvý
tréning

Vyplňte jednoduchý formulár
Prvý krok k vášmu cieľu len za 20 sekúnd

Prvý tréning s osobným trénerom je u nás zadarmo a bez záväzkov. Prihláste sa naň prostredníctvom formuláru, telefonicky na 0905 339 959 alebo emailom na info@efectfit.sk. Čas a termín úvodného tréningu zladíme tak, aby vyhovoval obom stranám. Tešíme sa na vás! Viac info o úvodnom tréningu nájdete tu »

Filip
Komunikovať s Vami bude

Filip

0905 339 959 info@efectfit.sk po - pia 9:00-17:00
Ema, 34 rokov
"Vôbec som netušila, čo ma čaká keď sa prihlásim do EfectFitu, ale musela som so sebou niečo začať robiť. Našťastie boli ku mne veľmi príjemní, ústretoví a ľahko sme si dohodli postup spolupráce."
(Nezáväzná prihláška)

Privátne fitko

Obmedzená kapacita cvičiacich.

Bez viazanosti či zmlúv

Platíte, len keď cvičíte.