EfectFit
Články od trénerov a fyzioterapeutov

Kliky a drepy
Správne prevedenie a časté chyby

Pri klikoch a akomkoľvek inom cvičení je držanie tela základ. Pri každom type kľukov je telo vystreté a pevné. Veľa cvičencov robí chybu v tom, že nemajú dostatok sily na to, aby zvládli klasický klik, no aj tak ho robia. Veľa krát je rozumnejšie vrátiť sa o krok späť a cvik si zľahčiť natoľko, aby sme zvládli spraviť aspoň 10 - 15 opakovaní v správnom nastavení jednotlivých segmentov teľa.

Správne nastavenie pri klasickom kliku:

  1. Začiatok pohybu - telo je vystreté, panva podsadená, dlane sú pod ramenami a v hornej pozícii tlačíme lopatky od seba.
  2. Pokračovanie pohybu - lakte držím ± nad dlaňami a tlačím ich dozadu, celé telo sa hýbe v jednej línii, snažíme sa dostať hrudníkom až na zem.

Najväčšie chyby pri kliku:

  • Príliš skoré zaraďovanie náročnejších variant do tréningu
  • V hornej pozícii nemajú ľudia prepnuté lakte a lopatky odtlačené od seba
  • Vysadený (vypučený zadok)
  • Nespevnené brucho
  • Tlačenie hlavy k zemi

Ďalší základný pohybový vzor a obľúbený "domáci" cvik je drep. Ako ho teda robiť správne? Na to, aby ste zvládli a správne vykonali drep, potrebujeme mať dobré rozsahy a dobrú stabilitu vo viacerých segmentoch tela. Pravdupovediac, toto by chcelo možno samostatný článok prípadne celú knihu... Avšak, skúsme si to v skratke zhrnúť:

  • Chodidlá sú celé na podlahe (pozor na dvíhanie päty)
  • Klenby na chodidlách (nesmú sa nám prepadávať)
  • Kolená - mali by byť nad chodidlami, pozor na padanie kolien smerom dnu ku sebe
  • Rovný chrbát - ideme len do hĺbky, pokiaľ vydržíme mať chrbticu v správnom nastavení (najčastejšia chyba je, že sa nám zaoblí spodný chrbát)
  • Pevné brucho
  • Ramená v správnom nastavení (tak aby nám nepadali moc dopredu)

Najlepšie je však samozrejme každý takýto pohybový vzor prekonzultovať s odborníkom, ktorý vám povie ako na to. Každý sme totižto iný a preto nie pre všetkých platia rovnaké pravidlá a prístup.

Páčil sa vám článok?

Spoznajte nás osobne! Prečítajte si ďalšie »

Prvý
tréning

Vyplňte jednoduchý formulár
Prvý krok k vášmu cieľu len za 20 sekúnd

Prvý tréning s osobným trénerom je u nás zadarmo a bez záväzkov. Prihláste sa naň prostredníctvom formuláru, telefonicky na 0905 339 959 alebo emailom na info@efectfit.sk. Čas a termín úvodného tréningu zladíme tak, aby vyhovoval obom stranám. Tešíme sa na vás! Viac info o úvodnom tréningu nájdete tu »

Filip
Komunikovať s Vami bude

Filip

0905 339 959 info@efectfit.sk po - pia 9:00-17:00
Ema, 34 rokov
"Vôbec som netušila, čo ma čaká keď sa prihlásim do EfectFitu, ale musela som so sebou niečo začať robiť. Našťastie boli ku mne veľmi príjemní, ústretoví a ľahko sme si dohodli postup spolupráce."
(Nezáväzná prihláška)

Privátne fitko

Obmedzená kapacita cvičiacich.

Bez viazanosti či zmlúv

Platíte, len keď cvičíte.