EfectFit
Články od trénerov a fyzioterapeutov

Prečo práve bežecký tréning?

V dnešnej uponáhľanej dobe sa cení zrejme každá pohybová aktivita, no v tomto článku vám priblížime pár výhod, prečo si vybrať práve tento typ tréningu.

Cvičí celé telo

Áno, je samozrejmé, že v najväčšej miere sa pri behu kladie dôraz na nohy a tie pravdepodobne budú najviac vysilené, keď sa vyčerpaní vrátite domov, ale ani zvyšná časť tela neoddychuje. Práca paží je nevyhnutná pri každom kroku, ktorý urobíme. Zapájanie medzilopatkového svalstva pri tomto pohybe taktiež nie je výnimkou. Pri behu je veľmi dôležité mať posilnený CORE, teda oblasť brucha a všeobecne stredu tela. Správne dýchanie, funkčnosť najmä hlbokých svalov stredu tela nám pomáha pri behu a taktiež znižuje riziko zranení, kedže tlak na chrbticu pri každom dopade na podložku nie je malý, preto nepodceňujte ani tento fakt.

Vyplavenie endorfínov - pocit šťastia a zlepšenie nálady

Aj keď je vonku pochmúrne počasie alebo nemáte práve najlepší deň, beh je to pravé orechové, čím môžete svoju náladu vylepšiť. Je vedecky dokázané, že pri behu človek príde úplne na iné myšlienky, zabudne aspoň chvíľu na starosti všedných dní a obohatí svoje telo nielen o množstvo čerstvého vzduchu, ale spraví aj niečo pre svoje srdce a zdravie. Rovnako do svojho tela sa vyplaví množstvo endorfínov.

Behať sa dá kdekoľvek

Či už na ulici pred domom, v lese, na dráhe, po kopcoch, po schodoch, jednoducho kdekoľvek, kde si trúfate a kde je terén aspoň z časti vhodný a bezpečný. Či už prší alebo sneží či je krásny slnečný deň, výber vhodného povrchu je len a len vašou voľbou.

Kalórie a metabolizmus

Záleží to aj od typu tréningu, ale kedže sa hýbe celé telo, najmä ak ide o aeróbnu aktivitu. Ide o zraučenú aktivitu behu pri nízkej intenzite spaľovania tukov pri trvaní dlhšom ako 45 minút. Existujú aj intenzívne cvičenia, pri ktorých takisto o spálené kalórie nebudete mať núdzu, je ale lepšie začať nízkou intenzitou s dlhším trvaním. Závisí od typu človeka, niekomu stačí menej, niekomu zasa viac. Pri behu si naštarujete metabolizmus, budete mať zo seba lepší pocit a časom sa dostavia aj prvé výsledky.

Žiadne prehnané náklady na začiatok

Tričko a krátke nohavice určite nájde každý vo svojom šatníku. Samozrejme je lepšie mať funkčné oblečenie, pretože plní svoju funkciu najmä v chladnom počasí. Funkčná látka z ktorej je oblečenie ušité, pomáha v boji proti nachladnutiu, a suchý chrbát ocení nejeden z nás. Je dôležítiá vhodná obuv schválená športovým odborníkom v závislosti od typu terénu, ktorý preferujete a taktiež v závisloti od typu vášho chodidla, či klenby.

Tak čo? Presvedčili sme vás? Benefitov je samozrejme omnoho viac, no my sme sa rozhodli vybrať čo najlepšie, aby sme vás motivovali aspoň uvažovať o tom, že beh je základom pre náš pohyb.

Viac informácii o chudnutí sa môžete dočítať tu.

Ľuboš, 33 rokov

Po roku aj niečo môžem s kľudným svedomím povedať, že za mna najlepšie investované peniaze do seba. Perfektná atmosféra, individuálne nastavený program a hlavne chuť niečo podniknúť. Za mna určite Marek Korba!

Stano, 25 rokov

S Bežeckou akadémiou trénujem už vyše roka a nemenil by som ju za žiadnu inú. Pokroky sme spoločne začali zisťovať už po pár trénigoch, či už v technike behania, vo výdrži, no hlavne na mojej postave. Trénerov prístup je viac než profesionálny, ale pritom kamarátsky a podporujúci, každou hodinou sa ma snaží posúvať v prekonávaní samého seba a dosiahnuť stanovené ciele. Časová dostupnosť tréningov je vynikajúca a často krát flexibilná podľa mojej dostupnosti. Bežeckú akadémiu odporúčam každému, kto hľadá samostatné alebo skupinové tréningy, kto chce dosiahnuť zmeny na sebe samom alebo mať vedľa seba podporujúcu osobu. Z mojej strany ide o 100% spokojnosť.

Juraj, 46 rokov

S bežeckým tréningom som osobne veľmi spokojný. Tréning je prispôsobený podľa požiadaviek a samozrejme aj aktuálnej kondície klienta a zameriava sa na dosiahnutie stanoveného cieľa. Profesionálny prístup trénera a množstvo odborných rád, čo sa týka tréningu alebo stravovania. Tréning je buď v menších skupinkách alebo individuálny. Je to makačka, ale popritom aj kopec srandy :) Môzem všetkým len odporúčať!

Dada, 32 rokov

Tréningy sú prispôsobené klientovi na mieru, ak je úplný začiatočník, ide sa na to pozvoľne, Marek všetko vysvetlí, ukáže. Každý tréning je iný, prvky sa obmieňajú, takže človeka neomrzia. Už po zhruba pól roku (1 bežecký tréning týždenne) vidno výsledky, zlepšenie času na 400m približne o 40 sekúnd. Rozhodne odporúčam ako bežcom, tak aj nebežcom, ktorí chcú s behom začať a chcú to robiť dobre a všetkým, ktorí si chcú zvýšiť kondíciu. Perfektný prístup.

Páčil sa vám článok?

Spoznajte nás osobne! Prečítajte si ďalšie »

Bežecké tréningy či akékoľvek služby spojené s behaním pre EfectFit zabezpečuje Runex Academy.

V prípade akýchkoľvek otázok či dohodnutia úvodného tréningu zadarmo kontaktujte:

Runex Academy
Runex Academy

Bc. Marek Korba

0944 545 331 runexacademy@gmail.com Facebook