EfectFit
Články od trénerov a fyzioterapeutov

Chudnutie - Nie je kilo ako kilo

Dávajte si pozor pri vážení hmotnosti tela! Číslo, ktoré vidíte na váhe môže byť zavádzajúce a to špeciálne pri silovom tréningu. Môže sa stať, že schudnete 2 kg tuku, naberiete 2 kg svalu a číslo na váhe bude rovnaké. Z toho dôvodu je relevantnejšie meranie obvodov tela. Viacnásobné série cvičení so záťažou zvyšujú a predlžujú účinok rastového hormónu* v porovnaní s jednou sériou. Taktiež silový tréning s väčším objemom zaťaženia vynúti vyššiu hladinu rastového hormónu oproti nízkoobjemovému tréningu. Najväčšie odozvy na silový tréning boli pozorované pri dlhšie trvajúcom zaťažení s vyšším objemom zaťaženia a vyššou intenzitou (nad 70% 1RM*) a kratšími prestávkami. Jednoducho povedané, najefektívnejšie spaľovanie tuku a budovanie svalovej hmoty (u žien formovanie postavy) v silovom tréningu docielite využívaním viacnásobných sérii, supersérií alebo cestou kruhového tréningu s krátkymi pauzami, nasledujúcimi až po viacnásobnej sérii. Počet sérií a opakovaní záleží na intenzite zaťaženia, ale najlepšie je pohybovať sa medzi 8-12 opakovaniami v 3-5 sériách. Trvanie zaťaženia tréningu okolo 30-45 minút, 3-5x do týždňa.

*Funkcia rastového hormónu- podporuje spaľovanie tukov a rast svalovej hmoty, podporuje elasticitu pokožky, podporuje zdravú pokožku a kvalitu vlasov, spomalenie starnutia, podporuje rast a obnovu chrupaviek.

*1RM- percento z hmotnosti, ktoré dokážete zdvihnúť maximálne jeden krát. Príklad: Zdvihnete na mŕtvy ťah 1 x 100 kg a 70% 1RM je 70 kg.

Príklad tréningu:

A1: Mŕtvy ťah 10 opakovaní

A2: Výpad vzad 12 opakovaní každá noha

3 x Superséria , interval odpočinku medzi supersériami 30 sekúnd

B1: Kettlebell swing 12 opakovaní

B2: Drep 10 opakovaní

5 x Superséria, interval odpočinku medzi supersériami 30 sekúnd

(A1+A2 a B1+B2 = superséria)

Interval odpočinku po dokončení 3x A1+A2 je 90 sekúnd

Martin

O autorovi článku

Osobný tréner Martin pôsobí na pobočke Podunajské Biskupice.

Martin stavia tréningový proces na základe cieľov a individuálnych možností klienta. Medzi ciele, ktoré spolu napĺňajú, spadá napr. chudnutie, formovanie postavy, zlepšenie kondície a držania tela. Rovnako je vyhľadávaný aj klientmi, ktorých trápia bolesti chrbta, krčnej chrbtice alebo majú skoliózu, scheuermannovu chorobu a chcú športovať bez obmedzení.

Páčil sa vám článok?

Spoznajte nás osobne! Prečítajte si ďalšie »

Prvý
tréning

Vyplňte jednoduchý formulár
Prvý krok k vášmu cieľu len za 20 sekúnd

Prvý tréning s osobným trénerom je u nás zadarmo a bez záväzkov. Prihláste sa naň prostredníctvom formuláru, telefonicky na 0905 339 959 alebo emailom na info@efectfit.sk. Čas a termín úvodného tréningu zladíme tak, aby vyhovoval obom stranám. Tešíme sa na vás! Viac info o úvodnom tréningu nájdete tu »

Filip
Komunikovať s Vami bude

Filip

0905 339 959 info@efectfit.sk po - pia 9:00-17:00
Ema, 34 rokov
"Vôbec som netušila, čo ma čaká keď sa prihlásim do EfectFitu, ale musela som so sebou niečo začať robiť. Našťastie boli ku mne veľmi príjemní, ústretoví a ľahko sme si dohodli postup spolupráce."
(Nezáväzná prihláška)

Privátne fitko

Obmedzená kapacita cvičiacich.

Bez viazanosti či zmlúv

Platíte, len keď cvičíte.